duminică, 22 august 2010

Steaua suntem noi! Ba noi! BAAA , NOI!

Cine e Steaua? Milioanele de suporteri din tara sau peluzele si asociatiile?






Intrebarea e gresita. Ca sa intelegem asta trebuie sa ne intoarcem putin in timp. Inainte ca peluzele si asociatiile sa urle, ranite in orgoliu si in simtiri, "STEAUA SUNTEM NOI", putini suporteri stelisti gandeau asta. Sau nimeni nu o credea, nimeni nu o simtea. Dintre toate luptele purtate intre suporteri si conducere, lupte purtate pe terenuri diferite (presa, stadion, pe strazi), asta e una dintre cele mai mari victorii! S-a inradacinat in mintea colectiva, in penitele presei si, impotriva vointei lor, in capul unor conducatori ca SUPORTERII=ECHIPA. In tara in care nimic nu pare normal, normalitatea a fost acceptata de noi toti: suporterii sunt singura constanta din viata unei echipe. Jucatorii, antrenorii, conducatorii... toti se duc. Doar suporterii raman acolo. Doar asa traieste o echipa, prin ei.Ei, dupa ce toti au acceptat normalitatea, am revenit cu picioarele pe pamant (romanesc). Se pare ca termenul de "noi" nu inseamna totalitatea suporterilor. Acum ceva timp, cam cu un an in urma, Becali a inceput sa repete obsedant: "Steaua nu sunt ei, Steaua e milioanele de suporteri din tara". Foarte multi au inceput sa repete aceste cuvinte. Nici nu mai conteaza de ce: fie il sustin neconditionat, orice ar zice, fie sunt deranjati de deciziile luate de peluze, fie au auzit acest lucru din gura atotprezenta a lui Becali incat le-a ramas intiparit in minte acest lucru, ca un refren prost, pe care te trezesti fredonandu-l, desi nu-ti place melodia. Presa, vorbind mereu de "dictatura suporterilor" si vazand, cu inteligenta-i malefica, pericolul, a marsat pe aceasta idee. Presa a sustinut aceasta dezbinare si a intaratat suporterii stelisti impotriva altor suporteri stelisti. Pasamite, pentru a-i sustine pe cei a caror voce nu se aude asa de des. Insa, cred ca stim cu totii interesele presei sportive de la noi. Cand vor restabili "normalitatea" lor (doar presa creeaza si dicteaza, doar dansa manipuleaza), se vor opri si vocea noastra nu se va mai auzi.

De zeci de ani este unanim acceptat ca peluzele sunt portavocea suporterilor. Unii ar zice ca sunt cei mai indreptatiti, pentru ca se chinuie pe drumuri lungi bla bla bla. Cert este ca sunt cei mai activi dintre suporteri si te poti astepta ca ei sa fie prezenti si constienti mereu cand se intampla ceva in jurul echipei. Or, vad ca unii dintre NOI l-au acceptat pe Becali drept portavoce, cazand in plasa lui: Steaua nu sunt ei, suntem noi. Ba noi. Stai ma, ca tu esti negru. Steaua sunt eu.




Un lucru e clar: "portavocea" Becali nu crede ca Steaua esti tu! Nici macar TU, care il ignori si incurajezi echipa. Nici macar TU, care il sustii! El crede, cum declara inainte, ca Steaua e el. Presa nu e stelista. O va demonstra imediat cum are ocazia. Presa are nevoie de Becali, cum are nevoie Becali de presa. Presa poate striga linistita: Becali suntem noi. Si invers e valabil.

Violenti, teribilisti, cu decizii proaste, cum or fi ei, suporterii din peluza vor fi mereu acolo, sa strige pentru tine, cel care ESTI STEAUA, dar nu o poti spune direct: STEAUA SUNTEM NOI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu